Kniha M. Kolcuna Štýly krásy v Košiciach môže napomôcť aj turizmu

07.02.2012 Košice

Košice 7. februára (TASR) – Štýly krásy v Košiciach je názov publikácie, ktorú dnes novinárom predstavili autori Milan Kolcun, ktorý prispel textovou časťou a fotografi Alexander Jiroušek a jeho syn Stanislav.

„S myšlienkou vydať podobnú knihu, ktorá by ukazoval, aké architektonické a umelecké štýly možno v metropole východu nájsť, sme sa pohrávali už niekoľko rokov. Výrazne nám však pomohol záujem tímu EHMK, ktorý túto myšlienku aj finančne podporil,“ uviedol mladší z autorov fotografií.

Autor textu, ktorý je v Košiciach známy ako propagátor histórie a umenia a zároveň aj otcom myšlienky čoraz viac navštevovaných Potuliek mestom dodal, že podľa stavebných a umeleckých štýlov sa pokúšal poskytnúť prehľad o dejinách umenia. „Umenie sa dá učiť aj tak, že sa len jednoducho prechádzame mestom. Knihu som sa snažil napísať tak, aby pomohla laikom či mladým ľuďom otvoriť dvere k chápaniu architektúry ako sledu štýlov, ktoré sú podmienené vývojom ľudstva po technologickej, politickej, ekonomickej a estetickej stránke,“ uviedol Kolcun. Doplnil, že každé obdobie kopíruje jeho Potulku, v knihe je prezentované fotografiou človeka v dobovom kostýme pri budove, ktorá ten – ktorý štýl reprezentuje a dokonca tomu zodpovedá aj typ písma.

„Ak chceme kultúru a umenie v Košiciach posunúť dopredu, musíme sa dokázať aj obzrieť. A k tomu môže táto publikácia výrazne napomôcť, rovnako, ako môže pomôcť pri rozvoji turizmu a popularizácii Košíc,“ povedal riaditeľ neziskovej organizácie EHMK 2013 Ján Sudzina. Doplnil, že na organizáciu prichádza v ostatnom období mnoho žiadostí o podporu podobných projektov, čo vníma ako veľmi pozitívny proces.
 

Vyberte región